Täällä kirjoittaa neljää kymppiä hipova nainen, joka mieleltään on parinkymppinen, mutta jonka kroppa rapistuu uhkaavasti ja kunto on heikentynyt todella paljon. Viimeiset 10-15 vuotta on ollut todellista alamäkeä, henkisesti ja fyysisesti. Painoa on tullut paljon ja viimeisimmän laihdutusyrityksen jälkeen sitä tuli (tiputetun 5kg lisäksi) 15kg ekstraa. En uskalla siis enää laihduttaa. Kilpirauhasen vajaatoimintaa on epäilty jo kymmenisen vuotta, mutta testitulokset väittävät muuta. Siitä ehkä myöhemmin. 

Niin, laihduttamaan en siis ryhdy juuri nyt, sillä en halua lihota enää tipaakaan. Taustalla on nämä perinteiset useat kymmenien kilojen laihduttamiset ja kilojen palaaminen korkoineen. Tällä hetkellä ylipainoa on jopa nelisenkymmentä kiloa. Huh! Tokikaan pitkänä ihmisenä en näytä ehkä ulospäin aivan toivottomalta tankilta, mutta ei ole sukkien laittaminen jalkaan enää kevyttä puuhaa.

Sain sitten idean, että tänä vuonna keskityn elämäntapamuutoksiin, en laihduttamiseen. Uskon, että elämäntapamuutoksilla saadaan pidempiaikaisia tuloksia aikaiseksi ja kun niitä ottaa ohjelmaan vähä kerrallaan, niin niistä oikeasti tulee osa arkea. Lähden toteuttamaan ajatusta pienin askelin. Nyt tammikuussa olen ottanut syyniin seuraavat asiat:

Veden juonti. Olen kiinnittänyt huomiota veden juontiin ja juon sitä vähintään 2l päivässä, mutta varmasti enemmänkin. Aloitan aamun puolella litralla vettä tyhjään mahaan, lounaalla juon puoli litraa (vähintään), työpäivän aikana tyhjään (vähintään) yhden puolenlitran pullon vettä ja päivällisellä juon puoli litraa. Sen lisäksi sitten muut vedenjuomiset :) 

Alkoholi: päätin ryhtyä 100pv tipattomalle. Tämä tosin on helppo nakki, sillä keskimäärin juon 0-2 annosta alkoholia viikossa, saunan tai ruokailun yhteydessä. Ajattelin nyt kuitenkin testata ihan tommosta nollalinjaa, kyse on kuitenkin vain 3kk jaksosta. 

Vitamiinit: Ryhdyin täydentämään ruokavaliotani monivitamiinilla, kelpomaxilla, helokkiöljykapseleilla, seleenillä, L-tyrosiinilla ja lisä D-vitamiinilla. 

Ulkoilu: pyrin ulkoilemaan enemmän, edes puolisen tuntia raitista ilmaa päivässä. Näin pimeänä aikana yritän myös hyödyntää valoisat ajat päivästä ja käydä edes vähän kääntymässä pihalla, etenkin jos aurinko paistaa. 

Huomio ravintoon: pyrin kiinnittämään huomiota ravinnon laatuun. Eineksiä en ole juuri ennenkään käyttänyt, mutta nyt olen vielä tarkempi. Pyrin välttämään lisäaineita, sokeria ja ainakin nyt tammikuun aikana testailen mikä vaikutus sillä on, jos jätän vehnän aivan minimiin. 

Jo aiemmin syksyllä jätin TV:n ja sosiaalisen median minimiin, mikä on ollut ainakin lapsen mielestä varmasti hyvä idea. Nyt taas poden jotain Facebook-krapulaa ja ajattelin vähentää ennestään sen käyttöä. 

Tavoitteena ei siis ehkä ole niinkään laihduttaminen, vaan terveempi elämä ja parempi jaksaminen. Tokikin 1.1.2015 kävin puntarilla, valokuvasin itseni ja mittasin kropasta 9 kohtaa, ihan vaan varmuuden vuoksi ;) Ein aio hypätä puntarilla, sillä en halua ajatella että laihdutan. Jos laihduttaa, niin laihduttamisen voi lopettaa ja jos lopettaa laihduttamisen, voi hyvillä mielin sitten lyödä hanskat tiskiin ja painella irtokarkkilaareille. 

Tässäpä tätä alustusta asiaan, palaan ehkä asiaan, ehkä en :) Mikäli joku erehtyy tänne lukemaan, niin mielellään saa vinkata hyviä ideoita pysyvään terveämpään elämäntapaan tai muuten kommentoida juttujani.